2007-11-26

Kvällens kommunfullmäktige avlöpte utan större dramatik.

Äldreomsorgen debatterades i en motion från folkpartiet. Det som var mest uppseendeväckande var omsorgsnämndens ordförande Steve Sjögren som inte tog åt sig något av den kritik som framfördes utan bara körde på med sin retorik att äldreomsorgen är bra i Kalmar. Hur kan man debattera något med en person inte svarar på en enda fråga utan kör någon slags monolog över sin egen nämnds förträfflighet.

Folkpartiet presenterade en rad intressanta diagram över utvecklingen inom äldreomsorgen i Kalmar men dessa gjorde inte de minsta intryck på majoriteten. Bertil Dahl var även uppe och försvarade de som jobbar inom äldreomsorgen och menade att de kunde inte springa fortare.

Jag är övertygad om att det gåt att spara även inom äldreomsorgen om alla springer kortaste vägen vid varje tillfälle.


Övertagandet av hemsjukvården från landstinget behandlades också. Sverigedemokraterna bifaller detta förslag som kan ge en hel del samordningseffekter. En skatteväxling om 26 öre kommer att ske. Jag anförde dock att det borde ske någon form av översyn om något år för att utvärdera om skatteväxlingen var riktigt beräknad. Om så ej är fallet bör detta omförhandlas med landstinget.


Kommunalborgen åt Kalmar Hem om 150 miljoner kronor diskuterades också. I detta ärenden delade vi majoritetens förslag om att bevilja den borgen med en borgen avgift om 0,25 procent/år. Bättre att dessa pengar hamnar i den kommunala kassan än hos någon storbank. Vi betonade dock att vi ser Kalmar Hem som ett bolag som har till uppgift att erbjuda lägenheter till fördelaktiga hyror och det har inte Kalmar Hem levt upp till. Jag påpekade också att jag tyckte det var irriterande och stötande att bolaget gått ut med krav om hyreshöjningar för 2008 om 5,9 procent.


I övrigt var det en rad detaljplaner som antogs utan någon debatt förutom den om Kalmar Norra Stad där kristdemokraternas Bengt-Olof Roos ville ändra namnet till Kläckeberga och det har vi Sverigedemokrater inget emot.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0